Monday 13 June 2011

Gulai Ayam Nangka Muda

Duduk kat Qatar ni agak payah sikit nak jumpa nangka muda tapi ada alternatif lain...Anie guna nangka muda dalam tin...rasa bole la tahan...harga nya pun agak berpatutan QR5 riyal jer satu tin..

Bahan-bahan ( 7 - 8 orang )

  • 500 g nangka muda, kupas dan celur dgn sedikit garam. Toskan.
  • 1 ekor ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
  • 2 camca besar kerisik
  • 1 biji kelapa parut, ambil 500 ml pati santan dan 1 liter santan cair
  • 2 keping asam
  • 1 camca besar gula melaka
  • Garam dan serbuk perasa (jika suka)
  • BAHAN2 DIKISAR:-
  • 10 ulas bawang merah kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 3 keping hirisan nipis lengkuas
  • 10 biji cili padi
  • BAHAN2 LAIN:-
  • 3 tangkai daun kari*
  • 4 biji bawang merah, dihiris*
  • 2 ulas bawang putih, dihiris*
  • 1 batang kayu manis*
  • 1 kuntum bunga lawang*
  • 5 kuntum bunga cengkih*
  • 3 biji buah pelaga*
  • 2 camca besar serbuk kari ayam/daging

Cara-cara

  1. Kisar halus semua bahan2 dikisar dan bancuh bersama rempah kari. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, panaskan minyak, tumis bahan bertanda (*) hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan kacau goreng hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata. Biar hingga ayam sedikit kecut, masukkan nangka, gaul lagi. Masukkan santan cair dan biar mendidih.
  4. Masukkan kerisik, asam keping, gula melaka, garam dan serbuk perasa (jika suka). Bila mendidih, tuang pati santan dan biar mendidih sambil terus mengacau kurang lebih 4 - 5 minit.
  5. Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas. dan juga "bendi kukus" sky yg meletopsss itu....pengsan pas makan ..

0 comments:

Post a Comment