Sunday 19 June 2011

Buah Melaka

Bahan-bahan ( 2 org mkn )

  • Tepung Pulut
  • Gula melaka dipotong kecik2
  • kelapa parut yg putih di gaul garam
  • air pandan atau pewarna hijau
  • garam
  • air

Cara-cara

  1. gaul tepung ngan air pandan tambah garam skit.. jgn terlebih air.. biar smpi boleh bentukkan jer.. klu xde air pandan leh pakai pewarna hijau ngan air biasa.. gaulkan sekali..
  2. bentukkan bulat muat2 mulut.. kendian isikan gula melaka yg dipotong kecik ditengahnyer.. kendian bulatkan blk..
  3. direbus sehingga timbul.. kendian angkat terus gaulkan dlm kelapa parut tadi.. sedia utk dimakan.. oppss panas tuh jaga2.. biar sejuk dulu ea...
  4. selamat berbuka puasa.. semoga menjadi.. sukatan xde yg terperinci.. ikut sedap nak taruh jer.. kekeke.

0 comments:

Post a Comment