Tuesday 31 May 2011

Pajeri NAnas

Sedap makan bersama nasi minyak...sekarang blm makan nanas lagi sebab takut merbahayakan kesihatan...maklum la i kan mengandung

Try la kawan2 best sangat...

bahan-bahan
1 biji nanas
2 biji cili merah dibelah 2 tapi jangan putus
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca kerisik
2 camca besar rempah kari ikan
1 camca besar cili kisar
1 kpg asam gelegur
5 camca besar gula pasir
1/2 cawan pati santan
1/2 cawan air
garam sedikit

bahan-bahan dikisar halus
1camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
6 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 cm halia

bahan-bahan tumisan
1 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari

cara-cara
1. kupas nanas, belah 4 dan buang empulur, hiris menyerong setiap bahagian. rebus dengan serbuk kunyit 1-2 minit. angkat dan toskan

2.dalam kuali, tuang 1/2 cawan minyak, tumis bahan tumisan hingga wangi, masukkan bahan-bahan kisar, cili kisar dan rempah kari. kacau dan goreng hingga terbit minyak.

3. masukkan santan, gula, kerisik, asam gelugor, air dan garam. masak sampai mendidih dan hampir pekat.

4. akhir sekali, masukkan nanas dan gaul hingga mesra dengan rempah. biarkan hingga agak kering. rasa garam nya dan boleh diangkat dan dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment