Tuesday 12 June 2012

Kek Coklat Caramel

Aritu jiran aku telah cuba buat kek ni utk besday hubby dia....sedap bole tahan....aku suka yg kurang manis... belum berkesempatan utk mencuba resepi ni tapi nak simpan dolu...

mana lah tahu terajin nak buat kek plak...

kek coklat moist~ (resepi munira baharum) (gtpm)

bahan A:
... 1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok) - tina letak 1/2 cawan
1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok) - tina letak 1/2 cawan
1 cwn minyak msk
*semua bahan di atas gaul sebati dan masak atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bahan dah sebati...

bahanB:
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bahan ini diayak

bahanC:
4 biji telur (blender jer) - kali ni tina blender, tapi untuk kali kedua tina cuba pukul sampai kembang, hasil kek tu lagi cantik, sebab bila kita blender telur tu, kek tu macam mampat sikit, tapi terpulang lah, mana-mana pun boleh

cara:
satukan bahan B dan C ke dalam bahan A...
secara berselang seli dan gaul ngan senduk jer...
dah sebati...ketepikan...


utk karamel:

bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek tak melekat pada loyang...

bahagian atas (karamel):
1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jadi buih ye)

cara:
tuang bahan karamel dalam loyang gula hangus tadi...
bakar sekejap dalam oven dengan kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bawah)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...(tina bakar dalam 30minit sampai karamel agak beku)
keluarkan dari oven...tuang adunan kek atas karamel...
pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai msk...suhu 160c...
keluarkan dari oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...

**jangan terbalikkan masa panas2 nanti karamelnye pecah**

**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...

**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar.

0 comments:

Post a Comment