Bahan-bahan
1 ekor ayam
1 biji kelapa parut
2 helai daun kunyit (dimayang halus)
3 ulas bawang merah kecil (dimayang )
2 ulas bawang putih (dimayang)
2 keping asam gelugor
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
3 camca cili kisar
4 camca besar kerisik
2 camca besar rempah kari daging
garam dan minyak untuk menumis
bahan-bahan dikisar halus
5 batang serai
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 biji buah keras
cara-cara
1. ayam dibersihkan
2. panaskan minyak, masukkan bahan-bahan tumis dan kacau hingga wangi.
3. masukkan cili kisar, bahan-bahan yg dikisar halus dan rempah kari
4. masak hingga harum dan pecah minyak
5.masukkan sedikit garam dan ayam. gaul ayam hingga sebati dan ayam agak kecut (10) minit
6. masukkan santan cair dan biarkan masak atas api perlahan hingga daging ayam 1/2 masak
7. kemudian masukkan santan pekat, kerisik dan asam gelugor hingga ayam empuk dan kuah pekat
8. baru masukkan gula melaka dan daun kunyit
9. gaul rata dan masak hingga rendang agak kering
RESIPI KEK PAUN OREN
1 year ago
0 comments:
Post a Comment